هماهنگی و یکپارچه سازی سیستم تقویت صدا با کل پروژه، ارتباط مستقیمی با نحوه قرارگیری بلندگو ها و حوزه های تحت پوشش سیستم صوتی می باشد. از لحاظ الکترو اکوستیکی، دستیابی به یک صدای یکدست و مناسب، بسیار مهم است.

پیش از این، بسیاری از نیازهای تقویت صدا با ابزارهای بسیار ساده ای برطرف میشده است. مثلا در کلیساها، بالای منبرها سایبان هایی می گذاشتند که بازتاب اضافه ای جهت تقویت صدا ایجاد می کرد. یا قیف ها و لوله هایی که برای صحبت و بلند شدن صدا از آنها استفاده می شد. همچنین از شیپور ها و زنگ ها برای رساندن علائم و صداهای متعددی استفاده می شد. این ابزارهای سنتی، نیازی به نگهداری نداشتند و استفاده آسانی داشتند، اما کیفیت چایین صدا و افت صدا و عدم وجود قابلیت تطبیق و بالانس ثدا باعث شد تا در طراحی های مدرن، بشر از ابزارهای فنی و مهندسی مدرن و الکترواکوستیکی جهت دستیابی به یک صدای با کیفیت و استاندارد، استفاده نماید.

علاوه بر بحث انتقال و تقویت صدا، در مباحث الکترواکوستیکی کاربردها و مقاصد جدیدی تعریف شد.

یکی بحث ترکیب و تطبیق مناسب صدای چندین منبع صوتی مختلف با قدرت صدای متفاوت و ارسال همزمان و مناسب آنها، به گونه ای که کیفیت تمامی منابع صدا حفظ شود و همچنین انتقال صدا به نقاط تعیین شده با کمترین اتلاف کیفیت صدا، که تمامی این موارد در سیستم های مدرن امروزی قابل دستیابی است.

کاربرد های سیستم تقویت صدا

  • بهبود وضوح و شفافیت صدا
  • گسترش رنج داینامیکی
  • بهبود بالانس آکوستیکی بین اجزای مختلف یک اجرا (سخنرانی، صدای خواننده یا ابزارآلات موسیقی)
  • عملکرد مناسب در محیط های پیچیده آکوستیکی
  • همگام و همراه کردن شنونده با اجرا
  • اصلاح پارامترهای آکوستیکی اتاق پخش
  • اصلاح و بهینه سازی الکترونیکی صدای خواننده یا سخنران و همچنین صدای ابزارالات موسیقی
  • پیش تولید و چیش برنامه ریزی در رویدادها جهت بهبود پروسه فنی تقویت صدا

انواع سیستم های تقویت صدا

شماتیک فنی یک سیستم تقویت صدا، با هدف پیش بینی شده متناسب با سیستم و همچنین بر اساس مشخصه های فنی محلی که در آن نصب می شود، مشخص می گردد.

انواع سیستم های تقویت صدا را می توان به شکل زیر دسته بندی نمود:

  • سیستم های اطلاع رسانی
  • سیستم های تقویت صدا با پلی بک یا بدون پلی بک
  • سیستم های تقویت صدا جهت بهبود پارامتر های آکوستیکی محیط
  • سیستم های تقویت صدا جهت جانمایی آکوستیکی مناسب منابع صدا در یک اجرا
  • سیستم های تقویت صدا در کاربردهای هنری

یکی از مسایل مهم در انتخاب و چیدمان سیستم تقویت صدا توسط تیم تخصصی آوادیس گروپ، و همچنین انتخاب راهکار مربوطه، ارتباط میان شنونده های موردنظر و منبع صدای اصلی یا پلی بک است. این منبع صدا می تواند کاملا دور از شنونده و در یک فضای جداگانه باشد، مثلا در سیستم های اطلاع رسانی، و یا اینکه در یک محل مشابه اما دور از شنونده باشد، نظیر اجراهای زنده، و یا همزمان هر دو حالت اتفاق بیفتد و چندین منبع مختلف صدا با شرایط متفاوت  داشته باشیم.

سیستم های اطلاع رسانی

در این نوع سیستم تقویت صدا، نصب بلندگوها در فضا، عامل انتقال صدا و اطلاعات به شنونده در فضای مورد نظر میباشد، که منبع صدا ممکن است در یک نقطه جداگانه و حتی خارج از دید شنونده باشد. این اطلاعات منتقل شده می تواند یک سخنرانی یا موزیک باشد. سیستم های پیجینگ در مراکز مختلف، یا بلندگوهای موجود در کارخانه ها یا ترمینال ها، که در محیط های باز یا بسته نصب می شوند، در این دسته بندی قرار می گیرند.

برخی مشخصه های انتقال صدا که در طراحی سیستم تقویت صدا مهم است، عبارتند از :

رنج فرکانسی، بالانس تن صدا و سطح سیگنال صدا، بیشترین میزان صدایی که می توان به آن دست یافت، امکان کنترل ولوم در نواحی طرحی شده، دسترسی به میکروفون ها و مدیریت و تقویت مناسب صدای مربوط به آنها در نقاط مورد نظر و ….

سیستم های تقویت صدا با امپلی فایر ها

در این دسته از سیستم ها، صدا پس از تقویت در امپلی فایر، که در همان فضا و محوطه ی منبع صدا قرار گرفته است، دریافت شده و تحت تاثیر و تغییرات، قرارمی گیرد. بدلیل وجود منبع اولیه صدا در محیط، برخی مسایل زیر ممکن است مطرح شود :

از هر گونه فیدبک از سیگنال تقویت شده به ابتدای چرخه امپلی فایر شامل میکروفون، امپلی فایر و بلندگو باید جلوگیری شود، و فیدبک مثبت باید مستثنی شود.

شنونده ها باید در جهت منبع اصلی صدا باشند، و در حالت ایده آل، باید به شکل آکوستیکی موقعیت آنها تعیین شود. که باعث می­شود شنونده ها روی منبع صدا تمرکز کرده و شفافیت و وضوح صدا بهتر شود.

تن صدای سیگنالی که در محیط پخش می شود، باید تا حد ممکن تابع و مشابه منبع صدا باشد، مگر در موارد خیلی محدود که برخی موارد مهم نظیر بهبود وضوح و شفافیت صدا و رهایی فیدبک مثبت، این امکان را ندهد.

بسیاری از سیستم های تقویت صدا در این دسته بندی قرار می گیرند. یک سیستم در این دسته بندی باید شامل میکروفون، امچلی فایر و بلندگو باشد، که پوشش بلندگو ها می تواند آرایش های مختلفی داشته باشد، و بسته به شرایط محیط و سیستم می تواند مرکزی، مرکزی با ساپورت و یا غیر مرکزی باشد.

سیستم های تقویت صدا جهت بهبود پارامترهای آکوستیکی محیط

استفاده از سیستم های بلندگو معمولا در بیشتر موارد، منجر به بهبود پارامترهای آکوستیکی پخش صدا می شود. (در یک اتاق که باعث ایجاد طنین در صدا می شود یا هنگام افزایش وسعت یک فضا، شرایط محیطی را بهبود می دهند)

در برخی موارد، تقویت صدا به منظور جبران نقایص آکوستیکی فضاهای مربوطه، و یا بهبود و تطبیق مشخصه های آکوستیکی یک سیستم صوتی سالن بزرگ هنگام تغییر کاربری آن است. که این کاربرد از سیستم های تقویت صدا بسیار اقتصادی و مناسب است.

در هنگام طراحی، نوع کاربری فضا و جزییات آن، بسیار مهم است، مثلا سمفونی، موزیک ارگ یا گروه کر، به یک فضای بزرگ و زمان طنین طولانی نیاز دارد، در حالی که کاربرد هایی نظیر کنفرانس یا تئاتر یا کنسرت های جاز و راک یا رویدادهای ورزشی چنین شرایطی ندارند، و بیشتر وضوح صدا در آنها اهمیت دارد.

طراحی نهایی لزوما نباید برای تمام کاربردها پاسخگو باشد.

در مجموع، این نوع سیستم های تقویت صدا، پارامترهای نه چندان مطلوب آکوستیکی را بهبود داده و تا حد ممکن، امکان نزدیک کردن شرایط آکوستیکی محیط، به شرایط مطلوب را با استفاده از ابزارهای مدرن فنی و آکوستیکی فراهم می کنند.

سیستم های تقویت صدا جهت جانمایی تجهیزات در یک اجرا

با توجه به اینکه سیستم های تقویت صدا معمولا با دستگاه های دارای تاخیر، تجهیز می شوند، می خواهیم راجع به تاثیرات آن با جزییات بیشتری صحبت کنیم، اما پروسه تکنیکی و چگونگی ایجاد این تاخیر ها در این مبحث نمی گنجد.

 هر روزه با پدیده تاخیر در دریافت صدا مواجه می شویم، که یکی از آشناترین این پدیده ها رعد و برق است، که صدا 3 ثانیه دیرتر از نور آن، دریافت می شود.

هنگام اجرای برنامه در یک محوطه ی وسیع، نظیر یک اجرای زنده در محیط باز، در نواحی دور ازسن صدا با تاخیر بسیار کم اما محسوس به شونده می رسد، معمولا در هر 300 متر ، 1 ثانیه تاخیر صدا رخ می دهد. این امر زمانی که نمایشگرهایی در محوطه نصب شده باشند، بیشتر مشخص می شود، چرا که در نقاط دورتر از سن، صدا 1 ثانیه دیرتر از تصویر روی نمایشگر به گوش شنونده می رسد. و جبران این تاخیر، هدف اصلی این نوع از سییستم های تقویت صدا است.

در این سیستم های تقویت صدا، عوامل اصلی به شرح زیر است:

  • آرایش شنونده ها
  • آرایش تجهیزات نمایشگر سن
  • آرایش اسپیکر های موحود در محوطه

هدف از این نوع سیستم های تقویت صدا، کاهش اکوی ایجاد شده، بازپخش درست و مناسب از صدای اصلی، و جانمایی مناسب منبع آکوستیکی است.

سیستم های تقویت صدا در کاربردهای هنری

این نوع سیستم ها در سالن های تئاتر و اپرا، سیستم های صوتی سالن های کنسرت و همچنین اجراهایی نظیر موزیک پاپ به کار می روند. هدف از اجرای این نوع سیستم تقویت صدا، کنترل طنین و اکوی صدا بر اساس نوع اجرا و تجهیزات، بهبود وضوح و شفافیت صدای دریافتی توسط حضار، جانمایی مناسب تجهیزات موجود علی الخصوص بلندگو ها براساس ابعاد سالن و نوع کاربری و آرایش حضار و کاربردهایی از این دست می باشد.